Τα μελιτοφόρα έντομα του Ελάτου
Σήμερα θα δούμε όλα τα έντομα που δίνουν μέλι στον Έλατο.Με πλούσιο φωτογραφικό υλικό θα προσπαθήσουμε να σας διαφωτίσουμε το όλο θέμα για να μάθετε επακριβώς πως και από που έρχεται το μέλι στις κυψέλες μας. Όποιος διαβάσει το σημερινό άρθρο θα μπορεί στην συνέχεια να κάνει "αυτοψία" μόνος του στα έλατα και να μάθει αν η μελιτοφορία ξεκίνησε η όχι.
Κοριός
Πρόκειται για μικρές μαύρες μελίγκρες οι οποίες παρασιτούν συνήθως στις κορυφές των μικρών ελάτων αλλά και στις άκρες των κλαδιών (εκεί μπορούμε να τις διακρίνουμε εύκολα). Ο κοριός του ελάτου είναι πολύ ευαίσθητος από τις εξωτερικές καιρικές συνθήκες. Χρειάζεται υψηλές θερμοκρασίες και μηδενική βροχόπτωση. Λόγω αυτής του της ευαισθησίας δίνει κάθε 3-4 χρόνια παχύρευστο μελίτωμα, αλλά όταν δώσει τα έλατα κυριολεκτικά πλυμμυρίζουν με μέλι.
Στις παρακάτω φωτογραφίες βλέπουμε τον λεγόμενο κοριό του Ελάτου. Όταν δούμε σε τέτοιο βαθμό προσβολή σημαίνει οτι η χρονιά θα δώσει πολύ μέλι.
Στις παρακάτω φωτογραφίες βλέπουμε τον λεγόμενο κοριό του Ελάτου. Όταν δούμε σε τέτοιο βαθμό προσβολή σημαίνει οτι η χρονιά θα δώσει πολύ μέλι.
Πράσινος κοριός
Πρόκειται για ένα μικρό πράσινο έντομο το οποίο δίνει αύθονο μελίτωμα. Δυστυχώς αν κατά την αναπαραγωγή του τον Μάιο Ιούνιο υπάρξει έντονη βροχόπτωση οι πλυθησμοί του πέφτουν η αναπαραγωγή του σταματάει και οι μέλισσες δεν επωφελούνται από το πλούσιο μέλι του. Όπως και ο κοριός δίνει κάθε 3-4 χρόνια μέλι.
Φούντα
Πρόκειται για μικρά πράσινα έντομα σαν αφίδες τα οποία παρασιτούν στις άκρες των κλαδιών, εκεί που το χρώμα των φύλλων είναι άνοιχτό πράσινο. Ρουφούν τους χυμούς από το έλατο και αποδίδουν πλούσια σάκχαρα στις μέλισσες σε σταγόνες. Όπως και με τους κοριούς έχουν μεγάλη ευαισθησία στα έντονα καιρικά φαινόμενα, Αν βρέξει έντονα και συνεχόμενα οι αφίδες ψωφούν. Φέτος (2015) υπήρχε μεγάλη προσβολή στα έλατα όμως οι βροχές σταμάτησαν την μελιτοφορία για άλλη μια φορά.
Κόμπος
Πρόκειται για ένα έντομο το οποίο δίνει μέλι κάθε χρόνο. Προσβάλλει το έλατο στις διχάλες εκεί που γίνονται οι διακλαδώσεις. Είναι ανθεκτικό έντομο και δεν επηρεάζεται τόσο από τις έντονες βροχοπτώσεις. Ο μελισσοκόμος γνωρίζει ότι ο κόμπος δίνει το πιο σίγουρο μέλι κάθε χρόνο, σε αντίθεση με τα υπόλοιπα έντομα.
Ο κόμπος αν ο καιρός τον ευνοήσει μπορεί να δώσει αυθονες ποσότητες σε μέλι. Ο μελισσοκόμος που θα δεί μέλισσες να επισκέπτονται τον κόμπο πρέπει αμέσως να μεταφέρει τα μελίσσια του διότι σημαίνει οτι η μελιτοφορία ξεκίνησε. Με λίγα λόγια ο κόμπος έχει το μεγαλύτερο μελισσοκομικό ενδιαφέρον!
Κάμπια
Επίσης υπάρχει και η κάμπια του Ελάτου που αν εκκρίνει και αυτή μέλι οι ποσότητες είναι πολύ μικρές για να θεωρηθεί σημαντική.
Πηγή orinimelissa.com
Tags
Μελισσοκομία