Κόβουμε παραφυάδες κατευθείαν χωρίς να χρειαστεί να ψάχνουμε την βασίλισσα και χωρίς να μετακινήσουμε καθόλου τα μελίσσια μας

 


Κόβουμε παραφυάδες κατευθείαν χωρίς να χρειαστεί να ψάχνουμε την βασίλισσα και χωρίς να μετακινήσουμε καθόλου τα μελίσσια μας

Όλοι ξέρουμε ότι στην σύγχρονη μελισσοκομία η αύξηση του αριθμού των μελισσοσμηνών ενός έντιμου μελισσοκόμου επιτυγχάνεται είτε αγοράζοντας μελίσσια, είτε αν αυξήσει τα δικά του κόβοντας νέες παραφυάδες.


Ετυμολογία: Παραφυάδα, αρχαία ελληνική παραφυάς - παραφύομαι.

Ουσιαστικό: Παραφυάδα θηλυκό.

Και σημαίνει:
1 νεαρός βλαστός που βγαίνει δίπλα στον κύριο βλαστό του φυτού
2 (μεταφορικά) παρακλάδι.
Σύμφωνα με το ελληνικό λεξικό.

Η παραφυάδα μας λοιπόν είναι ουσιαστικά ένα παρακλάδι της μητρικής της κυψέλης.

Όσοι έχουμε χωρίσει παραφυάδες στο παρελθόν, γνωρίζουμε ότι ο περισσότερος χρόνος, η μεγαλύτερη καθυστέρηση στην όλη διαδικασία απαιτείται στην εξεύρεση της βασίλισσας της μητρικής κυψέλης.Πραγματικά αυτή η προσπάθεια είναι μπελάς όταν πιέζεσαι μάλιστα.Γιατί στις περισσότερες επιθεωρήσεις του ο έμπειρος μελισσοκόμος βρίσκεινχαλαρά την βασίλισσα, η οποία συνήθως σουλατσάρει στην κηρήθρα εκείνη που έχει φρέσκα αβγά.

Όταν ο μελισσοκόμος είναι αγχωμένος όμως, όταν την ψάχνει, όταν τον πιέζει η ώρα για να ολοκληρώσει την δουλειά του κτλ τότε δεν την βλέπει ακόμα κι αν η βασίλισσα είναι μπροστά στην μύτη του.

Και κάπου εκεί, αρχίζει ο εκνευρισμός, αρχίζει ο ιδρώτας να κυλάει ποτάμι, αρχίζει η γκρίνια πολλές φορές κτλ.

Ωστόσο δεν υπάρχει κανένας ουσιαστικός λόγος να υποστούμε όλο αυτό το μαρτύριο.
Και η μελισσοκομική γνώση, και η τεχνολογία μας παρέχουν όλα εκείνα τα εφόδια που χρειαζόμαστε ώστε να ξεπεράσουμε αυτό το εμπόδιο.Για να μπορέσουμε να επιτύχουμε τον στόχο μας απαραίτητος σύμμαχος μας πρέπει να γίνει ένα βασιλικό διάφραγμα.

Πάμε να δούμε την διαδικασία τώρα

Γι αυτό το παράδειγμα θα το δώσω με διώροφο μελίσσι κι εσείς θα το προσαρμόσετε στα μέτρα σας μετά.
Παίρνουμε λοιπόν μαζί μας τόσα διαφράγματα όσα είναι τα μητρικά μελίσσια που θέλουμε να κόψουμε και πηγαίνουμε στο μελισσοκομείο μας.κεί αρχίζουμε από μια διώροφη κυψέλη.Αφαιρούμε το πάτωμα από την διώροφη κυψέλη και το βάζουμε δίπλα μας.Επίσης αφαιρούμε και όλα τα πλαίσια από το πάτωμα για να είναι εντελώς άδειο. Βγάζουμε ένα ένα τα πλαίσια του εμβρυοθαλάμου και τινάζουμε το πλαίσιο ώστε όλος ο πληθυσμός του πλαισίου να πέσει μέσα στον εμβρυοθάλαμο, και τοποθετούμε στην συνέχεια το πλαίσιο αυτό μέσα στο πάτωμα.Επαναλαμβάνουμε την διαδικασία σε όλα τα πλαίσια του εμβρυοθαλαμου που έχουν γόνο.Με κάθε πλαίσιο γόνο που βγάζουμε από τον εμβρυοθάλαμο, βάζουμε στην θέση του ένα άδειο πλαίσιο κατά προτίμηση μαύρο.Όταν τελειώσει η διαδικασία έχουμε πλέον άδεια πλαίσια στον εμβρυοθαλαμο μαζί με όλον τον πληθυσμό, και φυσικά και την βασίλισσα, ενώ στο πάτωμα έχουμε μόνο γόνους.Τότε τοποθετούμε το βασιλικό διάφραγμα πάνω από τον εμβρυοθάλαμο ώστε να μην μπορεί να περάσει η βασίλισσα και από πάνω βάζουμε το πάτωμα.
Η διαδικασία τελείωσε, βάζουμε το καπάκι και κλείνουμε την κυψέλη...

Τότε, οι παραμάνες που έχουμε τινάξει στον εμβρυοθαλαμο μυρίζονται τον γόνο που βρίσκεται στο πάτωμα, και μέσα σε 10 μόλις λεπτά της ώρας έχουν ανέβει στον πάτωμα που βρίσκεται ο γόνος και τον περιποιούνται.Εκεί, μαζί τους θέλει και η βασίλισσα να πάει, μα την εμποδίζει το βασιλικό διάφραγμα.Μετά από λίγες ώρες προσπάθειας παραιτείται από την προσπάθεια και αρχίζει να γεννάει αυγά σε κάποιο μαύρο πλαίσιο που βρίσκεται στον εμβρυοθαλαμο.
Προσοχή όμως σε ολους αν ανεβάσουμε ολους τους γονους πανω υπάρχει μεγαλος κινδυνος οι μελισσες να κόψουν την παλια βασίλισσα . Οπότε ανεβάζουμε μόνο σφραγισμένους γονους στον όροφο ώστε να μην βάλουμε σε κίνδυνο την παλια βασίλισσα.

Ο μελισσοκόμος μπορεί να πάει την επόμενη ημέρα, και να κόψει δυο παραφυάδες των 5 πλαισίων, οι τρεις παραφυάδες των 3 πλαισίων  από τον πληθυσμό και τους γόνους που βρίσκονται στο πάνω πάτωμα, όπου τους βάλαμε την προηγούμενη ημέρα.
*Θα κόψει τάχιστα τις παραφυάδες του, επειδή θα ξέρει ότι εκεί δεν θα βρίσκεται η βασίλισσα του.
*Στις παραφυάδες θα πρέπει να μοιράσει ισόποσα τον σφραγισμένο και τον ξεσφράγιστο γόνο

ΥΓ. Ασφαλώς ο μελισσοκόμος μπορεί και μετά από μια ώρα να κόψει τις παραφυάδες του, αφού ο πληθυσμός θα βρίσκεται ήδη στο πάτωμα όπως είδαμε.Όμως, αν το κάνει την ίδια ώρα, τότε θα πάρει όλες τις παραμάνες τις κυψέλης στην νέα του παραφυάδα.

Τις νέες σας παραφυάδες δεν χρειάζεται να της μετακινήσετε μακριά καθώς θα έχουν ως επι το πληστρον περισσότερες παραμάνες μέλισσες και δεν υπάρχει κίνδυνος να γυρίσουν οι μέλισσες στην αρχική τους κυψέλη. Θα υπάρχει ένα μικρο ποσοστό που θα γυρίσουν πισω.

Φίλες και φίλοι αυτή είναι η μέθοδος που μπορούμε να ακολουθήσουμε για να φτιάξουμε παραφυάδες χωρίς να ψάχνουμε να βρούμε την βασίλισσα.Είναι μια μέθοδος που χρησιμοποιούν οι μεγαλύτεροι μελισσοκόμοι και οι βασιλοτρόφοι της χώρας.
Νεότερη Παλαιότερη
1231

نموذج الاتصال