Σε αυτό το άρθρο θα αναλύσουμε και θα δώσουμε μερικές χρήσιμες οδηγίες για το πως πρέπει να γίνεται η μεταφορά μελισσιών με ασφάλεια σε μακρινές η ακόμα και σε κοντινές αποστάσεις .
Οι κυψέλες που θα μεταφερθούν πρέπει να συνδέονται και να αποσυνδέονται με συνδετήρες γρήγορα και σταθερά, να είναι σε καλή κατάσταση και να μην έχουν ρωγμές ή ανοίγματα. Οι κερήθρες να έχουν ελάχιστο μέλι και να σταθεροποιούνται με μικρές σφήνες.
Όταν τα μελίσσια μεταφέρονται σε εποχή με υψηλές θερμοκρασίες, απαιτείται καλός αερισμός καθώς επίσης και κενός χώρος μεταξύ των κηρηθροφορέων και καπακιού για να συναθροίζονται οι μέλισσες. Ο χώρος αυτός δεν είναι απαραίτητος, όταν επικρατούν χαμηλές θερμοκρασίες.
Το φόρτωμα των κυψελών να γίνεται το βράδυ όταν οι συλλέκτριες θα έχουν επιστρέψει στην κυψέλη τους. Εαν η μεταφορά πρέπει να γίνει νωρίτερα, μερικά μελίσσια αφήνονται στην παλιά τους θέση για να μαζέψουν τις αργοπορημένες μέλισσες.
Οι μελισσοκόμοι πρέπει να φοράμε άρβυλα και χοντρά γάντια, γιατί καθώς φορτώνουμε τα μελίσσια μέσα στη νύχτα, υπάρχει κίνδυνος από φίδια, σκορπιούς, αγκάθια, ξερά κλαδιά κλπ.
Η τοποθέτηση των κυψελών στο φορτηγό να γίνεται με τέτοιο τρόπο, ώστε να κυκλοφορεί ο αέρας από όλες τις κατευθύνσεις. Στο κέντρο του φορτηγού να τοποθετούνται τα αδύνατα μελίσσια και περιφερειακά τα δυνατά.
Να μην ξεπερνιέται το ωφέλιμο φορτίο και το επιτρεπόμενο ύψος.
Οι κυψέλες να είναι καλά δεμένες, να χρησιμοποιούνται γερά σχοινιά ή ιμάντες, η κάθε σειρά να δένεται χωριστά με σχοινί από την μια πλευρά στην άλλη και κατόπιν όλες μαζί να δένονται σταυρωτά.
Η είσοδος των κυψελών να είναι γυρισμένη προς την πίσω ή την μπροστά πλευρά της καρότσας, έτσι ώστε τα πλαίσια να είναι παράλληλα προς τις πλευρές του αυτοκινήτου.
Σε μεγάλες διαδρομές οι οδηγοί να είναι 2, να εναλλάσσονται και αν είναι δυνατόν το ταξίδι να τελειώσει χωρίς στάση.
Στο ταξίδι μεταφοράς απαραίτητα να υπάρχει ένα καπνιστήρι, καύσιμη ύλη, ένας φακός, μελισσοκομικές φόρμες, σφυρί, καρφιά, νερό, ψεκαστήρας νερού και μονωτική ταινία.
Στην καινούρια θέση, οι μέλισσες ψεκάζονται με λίγο νερό από τις σίτες αερισμού και οι είσοδοι των κυψελών ανοίγονται 15 λεπτά αργότερα.
πηγή: Πρακτική Μελισσοκομία, Α. Θρασυβούλου