Οι 4 κανόνες για να παίρνουμε πολύ μέλι κάθε χρόνο !!!
Οι μέλισσες από ένστικτο συλλέγουν περισσότερο μέλι από ότι χρειάζονται και αυτό επιτρέπει την οικονομική τους εκμετάλλευση.
Με την πάροδο των χρόνων η εξάσκηση της μελισσοκομίας επέτρεψε στους επιστήμονες και τους μελισσοκόμους, να διαπιστώσουν ότι υπάρχουν κανόνες βάση των οποίων τα μελίσσια σε δεδομένη ανθοφορία κάτω από συγκεκριμένες καταστάσεις μπορεί να αποδώσουν μεγαλύτερες παραγωγές. Οι κανόνες αυτοί θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη, από τους μελισσοκόμους που επιθυμούν να έχουν μια καλή παραγωγή από τα μελίσσια τους, συγκεκριμένα:
1. Κρατείστε δυνατά μελίσσια. Τα δυνατά μελίσσια παράγουν όχι μόνο περισσότερο μέλι από τα αδύνατα αλλά παράγουν αναλογικά και περισσότερο μέλι ανά μέλισσα. Ένα δυνατό μελίσσι με 60,000 μέλισσες θα δώσει μεγαλύτερη παραγωγή από όσο θα παράγουν αθροιστικά 4 μελίσσια τα οποία έχουν το καθένα 15,000 μέλισσες. Τα αδύνατα ή μέτρια δυνατά μελίσσια είναι προτιμότερο να συνενώνονται πριν μεταφερθούν στην ανθοφορία.
2. Τα μελίσσια να έχουν πολύ πληθυσμό και λιγότερο γόνο. Σε μια δεδομένη ανθοφορία, για να "περισσέψει" το μελίσσι μέλι , θα πρέπει να έχει πολύ περισσότερο πληθυσμό και λιγότερο γόνο.
Φυσιολογικά αυτό συμβαίνει την περίοδο μετά την άνοιξη και αρχές καλοκαιριού.
3. Δεύτερη είσοδος πάνω από το βασιλικό διάφραγμα (ΒΔ).
Το ΒΔ είναι απαραίτητο να περιορίσει τη βασίλισσα στην γονοφωλιά έτσι ώστε να μειωθεί ο γόνος και να μπορέσει το μελίσσι να παράγει και να αποθηκεύσει μέλι στον μελιτοθάλαμο (σχέση γόνου/πληθυσμού).
Όμως για να αξιοποιηθεί πλήρως το ΒΔ θα πρέπει να υπάρχει μια δεύτερη είσοδος πάνω από αυτό. Σε σχετικά πειράματα που έγιναν το 1985 (Hayes Queen excluder or honey excluder. ABJ 1985 (8):564-567) και επιβεβαιώθηκαν από επιπρόσθετη έρευνα και την πράξη, μελίσσια με δεύτερη είσοδο πάνω από το ΒΔ έδωσαν πολύ μεγαλύτερη τελική παραγωγή (22,5 kg/μελίσσι) από εκείνα που τοποθετήθηκε το ΒΔ χωρίς τη δεύτερη είσοδο (6,5 kg/μελίσσι)
4. Περιορίστε τις επιθεωρήσεις σε μελίσσια που συλλέγουν και αποθηκεύουν μέλι. Οι συχνές επιθεωρήσεις μειώνουν κατά 30% περίπου τις αποδόσεις του μελισσιού.
Το κάπνισμα του μελισσιού περιορίζει την πτήση των συλλεκτριών μέχρι και 30 λεπτά. Επίσης η παρουσία γυρεοπαγίδων στην είσοδο των κυψελών μειώνει κατά 20% περίπου την παραγωγή μελιού.
Μείωση των αποδόσεων παρατηρείται επίσης όταν κατά τη νεκταροέκκριση το μελίσσι αναγκάζεται να κτίσει κηρήθρες.