Μελισσοκομικές Συμβουλές #6: Αποκλειστικά για εσάς από το e-Melissokomos!

  


Επιλεγμένες Μελισσοκομικές Συμβουλές #6

  1. Ο βασιλικός πολτός για μεγάλο χρονικό διάστημα συντηρείται στην κατάψυξη, αλλά όταν αρχίσει η κατανάλωσή του, τοποθετείται στην συντήρηση του ψυγείου. Και όταν διακοπεί η κατανάλωση μπορεί να επανατοποθετηθεί στην κατάψυξη. Η αναγκαία ημερήσια λήψη είναι όση καλύπτει το πλαστικό κουταλάκι που συνοδεύει το μπουκαλάκι των 10 γραμμαρίων της συσκευασίας, που διαρκεί για ένα μήνα. Η λήψη του γίνεται υπογλώσσια και να ακολουθήσει λίγο ξάπλωμα στο κρεβάτι,ώστε να απορροφηθεί από τους αδένες (γάγλια) και όχι από το στομάχι σαν τροφή.
  2. Ο ομοιόμορφος χρωματισμός των κυψελών προκαλεί και παραπλάνηση, αν δεν υπάρχουν κάποια άλλα διακριτικά στις κυψέλες. Όμως σε κάποιους μελισσοκομικούς χειρισμούς διευκολύνει, όπως είναι η αλλαγή της θέσης γειτονικών μελισσιών, που συχνά γίνεται σαν μελισσοκομικός χειρισμός.
  3. Η διαπίστωση της ορφάνιας ενός μελισσιού γίνεται με ασφάλεια, όταν στο κέντρο της γονοφωλιάς του τοποθετηθεί πλαίσιο από άλλο μελίσσι με ανοιχτό γόνο και σε 2-3 ημέρες αρχίσει σ’ αυτό εκτροφή βασιλικών κελιών. Τότε μπορεί να εισαχθεί νέα βασίλισσα, με το γνωστό τρόπο.
  4. Η μεταφορά μελισσιού σε απόσταση μεγαλύτερη των 6 χ.λ.μ. εξασφαλίζει την παραμονή όλου του μελισσιού στην κυψέλη του (Πηγή: Μ.Ε., τεύχος 4ο, Ιουλίου-Αυγούστου 2012, σελ. 258-261).
  5. α) Θυμόλη κατά βαρρόα: Βλέπε ανάρτηση 27-12-2012  β) Θυμόλη κατά νοζεμίασης: 1 γραμμ.=2 κενές θήκες του γνωστού Ντεπόν, γεμάτες, καλά πατικωμένες και 15 λίτρα σιρόπι: αναλογία 1 ζάχαρη+ 1 νερό, για τροφοδοσία στο μελίσσι. Μπορεί όμως να γίνει και διαφορετικά ως εξής: 1 γραμμ. Θυμόλης σε 1 ½ λίτρο νερό, που είναι 10 φορές πιο πυκνό. Αυτό συντηρείται για μεγάλο χρονικό διάστημα σε ψυγείο και κάθε φορά 100 ml (χιλιοστά του λίτρου) από αυτό, όμως προσθέτοντας 900 ml σιρόπι= συνολικά 1 λίτρο σιρόπι, αναλογία 1:1. Όμως μην ξεχνάμε ότι η θυμόλη είναι αδιάλυτη στο νερό και πριν πρέπει να διαλυθεί σε λίγο οινόπνευμα, όσο χρειάζεται για διάλυση.
  6. Φύλλα κεριού που προέρχονται από λιώσιμο κηρηθρών μελισσιού που είχε Αμερικάνικη σηψηγονία, δεν θεωρούνται κατάλληλα για χρήση. Τα μικρόβια της ασθένειας καταστρέφονται στους 1100 C για 2-3 ώρες και μόνο οι βλαστικές μορφές της στους 60 βαθμούς για 15 λεπτά. Το κερί όμως λιώνει στους 50 βαθμούς. Οι πολύ παλιές κηρήθρες έχουν μεγάλο μέρος ανθεκτικών σπορίων, όμως εγκλωβίζεται στο κερί, αλλά η προπάθεια είναι να διατηρούμε για όλες τις ασθένειες χαμηλό μολυσματικό φορτίο.
  7. Μελίσσια με γηρασμένους πληθυσμούς χάνονται συνήθως στο τέλος του Χειμώνα, γιατί τότε αρχίζει η ανάπτυξη και έχουν μεγάλες ανάγκες από τροφές κοντά τους, ενώ δεν αφήνουν τη μελισσόσφαιρα για να πλησιάσουν στην τροφή. Επίσης τοξική γύρη που αποθηκεύτηκε και καταναλώνεται το Χειμώνα ,όπως και ανώριμο μέλι από κουμαριές ή ρείκι, αποτελούν όλα αυτά αιτία θανάτου.
  8. Δεύτερη είσοδος-έξοδος σε μελίσσια είναι απαραίτητη για κάποιους χειρισμούς. Βέβαια στον πάνω όροφο μπορούμε να τις έχουμε ετοιμάσει από πριν και να τις έχουμε ταπώσει με το εύχρηστο υλικό των οικοδομών, που είναι αφρώδες συνήθως και λέγεται νοβοπάν,ενώ είναι και εύχρηστο.
  9. Η διεγερτική τροφοδότηση γίνεται στις εξής περιπτώσεις: α) Το καλοκαίρι που η βασίλισσα σταματάει τη γέννα της και δεν συλλέγεται μέλι (είναι η νεκρή περίοδος), β) Επίσης νωρίς την Άνοιξη ,για να παρακινηθεί η γέννα της, όπως και στη διακοπή της ανθοφορίας για να συνεχιστεί και γ) Το Φθινόπωρο μέχρι να αρχίσει η ανθοφορία του. Όμως μικρές ποσότητες μέχρι 250  ml για να μην αποθηκεύεται. Αυτό γίνεται σαν προσομοίωση ευνοϊκών συνθηκών  της φύσης, με καλή νεκταροέκκριση. Η συχνότητα : Καθημερινή, διάρκεια για 10-15 ημέρες και η αναλογία 1/1 ζάχαρη και νερό. Αλλά για να έχει αποτέλεσμα πρέπει να υπάρχει γύρη στο περιβάλλον ή στα πλαίσια του μελισσιού. Διαφορετικά δίνουμε και γυρεόπιτα. Τέλος αφού μιλάμε για συνέχιση γέννας, πρέπει να υπάρχει και χώρος στο μελίσσι.
  10. Η εισαγωγή βασίλισσας συζευγμένης ή όχι πρέπει να γίνεται με το μικρότερο ρίσκο, δηλαδή σε μικρά μελίσσια των 5 κηρήθρων. Για τα δυνατά 10 κηρήθρων πρέπει να γίνεται με τους γνωστούς τρόπους προστασίας 


Νεότερη Παλαιότερη
1231

نموذج الاتصال