Η σημασία της ισορροπημένης μελισσοκομίας: Μην δίνετε γόνο από τα δυνατά στα αδύνατα μελίσσια!

 


Γιατί δεν πρέπει να δίνουμε γόνο από τα δυνατά στα αδύνατα μελίσσια ; Όταν κάνουμε εντατική μελισσοκομία

Απάντηση: Η εντατική μελισοκομία στοχεύει στην παραγωγή μελιού.Μέλι παράγουν κυρίως τα δυνατά μελίσσια,τα μέτρια αρκετά λιγότερο και καθόλου τα αδύνατα ,που αυτά πρέπει να τα βοηθήσουμε με τροφοδοσία,αλλά αυτό δεν σχετίζεται με την εντατική εκμετάλλευση,που κυρίως σημαίνει μετακινήσεις σε συνεχόμενες μελισσοβοσκές,αφού σαν αδύνατα δεν μπορούν να συμμετέχουν στην απόδοση. Όμως υπάρχει τρόπος συμμετοχής και αυτών,των αδύνατων,αν πριν τη μεταφορά τους τα συνενώσει ο μελισσοκόμος,για να αποτελέσουν ένα μέτριο,κρατώντας τη βασίλισσα του καλύτερου από αυτά. Και η ενδυνάμωσή τους με αυτή τη συνένωση, θα τα προστατέψει από λεηλασία,στον τόπο που τον νέμονται τα δυνατά μελίσσια. Aυτό μπορούμε να το κάνουμε  και πρέπει,χωρίς τύψεις ,θα το χαρούν και οι ίδιες οι μέλισσες,ότι είναι δυνατές για  να επιβιώσουν. Πρέπει λοιπόν να πειθαρχήσουμε το συναισθηματισμό μας ,που μας επηρεάζει να μετράμε κυψέλες αδύνατες και να τις βαπτίζουμε μελίσσια. Και δεν το σηκώνει αυτό και η ετυμολογία της λέξης {μελίσσι}.

Η μελισσοκομική διαχείριση στηρίζεται στις πιο πάνω απόψεις και πρακτικές και ειδικότερα κατευθύνει το συναισθηματισμό μας,την αγάπη μας στις μέλισσες ,να την εξαντλήσουμε στην αναζήτηση της αιτίας, που δεν προχωρούν και μένουν αδύνατα μελίσσια στο μελισσοκομείο μας,ενώ είχαν την ίδια φροντίδα με τα άλλα που προχώσησαν καλά.

Αιτία της καθυστέρησης της ανάπτυξής του μελισσιού μπορεί να είναι η βασίλισσά του ,που δεν προέρχεται από επίλεκτο παραγωγικό μελίσσι και επίλεκτο κηφήνα, (κηφήνα που γονιμοποιήθηκε), Μπορεί να έχει μία δική της μειονεξία επίκτητη σωματική ή από καιρικές συνθήκες,αέρας,βροχή, ψυχρός καιρός τις μέρες της γονιμοποίησης.Συνολικά θα λέγαμε διάφορες αιτίες.Αλλά πρέπει να σκεφθούμε πιο πρακτικά.  Μία άλλη αιτία που είναι και η πρώτιστη και μπορούμε να την ελέγξουμε.Είναι η ηλικία της βασίλισσας.Να μείνουμε σε αυτή την αιτία έχοντας υπόψη μας πάντα  ότι οι βασίλισσες πρέπει να είναι νέες.Πρέπει απαραίτητα να τις αλλάζουμε ,να τις ανανεώνουμε στη δεύτερη μελισσοκομική χρονιά τους.Αυτό αποτελεί αξίωμα στη μελισσοκομία και αν δεν το εφαρμόζουμε ακολουθούμε μια συνεχώς φθίνουσα μελισσοκομία, με αδύνατα μελίσσια,αφού αδύνατα μελίσσια είναι αυτά που δεν έχουν πληθυσμό.Και τις μέλισσες,τον πληθυσμό,μόνο η νέα βασίλισσα τον παράγει,όχι ο δανεικός γόνος από άλλα δυνατά μελίσσια .Και για να γίνει σφαιρικά πιο κατανοητή η απάντηση ,επιστρέφουμε στη συσχέτιση του θέματος  με την εντατική μελισσοκομία.Για να προσθέσουμε ότι αυτή είναι μάχη δυνατή και φευγαλαία για συλλογή -σοδειά,που δεν περιλαμβάνει περιθώρια ενίσχυσης αδυνάτων,αλλά σύμπτυξής τους σε ένα δυνατό μελίσσι,που θα επιβιώσει και θα προσφέρει στον κοινό σκοπό του ενιαίου μελισσοκομείου,που έτσι προστατεύει και το αδύνατο να μη χαθεί,αλλά να ενσωματωθεί σε ένα δυνατό και να βοηθήσει στην παραγωγή,με τους κατάλληλους χειρισμούς του έμπειρου μελισσοκόμου. Στα μελισσοκομικά καταστήματα υπάρχουν ειδικά στιλό και τρόπος μαρκαρίσματος του έτους γέννησης ,της κάθε βασίλισσας,με χρώμα που διευκολύνει  τη διαδικασία,(ασήμαντου  κόστους) .Και απλές οδηγίες μας δίνει το κατάστημα.

Συμπυκνώνουμε λοιπον την απάντησή μας, ότι μελίσσι είναι η νέα βασίλισσα και με αυτή  προχωράει , όταν  δεν την κρατάμε και για τρίτη χρονιά,παρά μόνο δύο χρονιές ευδόκιμης  υπηρεσίας. Και ευχαριστούμε για την ερώτηση,που αν ικανοποίησε περιμένουμε και άλλες απορίες-ερωτήσεις.

Πηγη tomelissi.wordpress.com

Νεότερη Παλαιότερη
1231

نموذج الاتصال