Εδώ και χιλιάδες χρόνια το μέλι χρησιμοποιείται ως γλυκαντικό, ως καλλυντικό, αλλά για τις θεραπευτικές του ιδιότητες.
Τα οφέλη του για την υγεία είναι πολλά και τεκμηριώνονται από δεκάδες επιστημονικές μελέτες.
Ανά μερίδα 100 γραμμαρίων, το μέλι δίνει:
- 304 θερμίδες
- 82,4 γρ. υδατάνθρακες
- 0,3 γρ. πρωτεΐνες
- 0 γρ. λιπαρά
- 1% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης βιταμίνης C, B3 και Β6, ασβεστίου, καλίου, ψευδαργύρου και σεληνίου
- 2% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης βιταμίνης Β2, σιδήρου και χαλκού
- 4% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης μαγγανίου
Ενυδατώνει την επιδερμίδα: Το μέλι βοηθά να αντιμετωπιστεί η ξηρότητα του δέρματος και η ακμή. Η ενυδατική του δράση οφείλεται στα μόρια των σακχάρων του, τα οποία βοηθούν το δέρμα να συγκρατεί το νερό. Μπορείτε να εφαρμόσετε το μέλι απευθείας στο δέρμα, να το συνδυάσετε με άλλα φυσικά υλικά (όπως το αβοκάντο, το ελαιόλαδο και το λεμόνι) για να φτιάξετε σπιτικές κρέμες προσώπου ή να το αναζητήσετε ως συστατικό τα προϊόντα περιποίησης που αγοράζετε. Για να πετύχετε βαθιά ενυδάτωση του δέρματος του προσώπου, εφαρμόστε απευθείας το μέλι μετά από ένα ζεστό ντους και ξεπλύνετε με άφθονο νερό μετά από 20 λεπτά.
Περιέχει πολλά αντιοξειδωτικά: Οι αντιοξειδωτικές ουσίες που λαμβάνουμε από τη διατροφή μας αποτρέπουν τις βλάβες που προκαλούν στα κύτταρα οι ελεύθερες ρίζες και προλαμβάνουν τη γήρανση και χρόνιες ασθένειες όπως η καρδιοπάθεια. Όσο πιο σκούρο είναι το χρώμα του μελιού τόσο μεγαλύτερη είναι η περιεκτικότητά του σε αντιοξειδωτικά. Για να αποφύγετε την υπερβολική πρόσληψη ζάχαρης, η Αμερικανική Ένωση Καρδιολογίας συνιστά η ημερήσια κατανάλωση μελιού να μην ξεπερνά τη μιάμιση κουταλιά της σούπας.
άλωση μελιού να μην ξεπερνά τη μιάμιση κουταλιά της σούπας.