Καλησπέρα φίλοι συνάδελφοι,μιας και δέχομαι αρκετά μήνυματα από νέους μελισσοκόμους για το πότε είναι η κατάλληλη εποχή για να κάνουμε θεραπεία για να έχουμε υγιή και δυνατά μελίσσια.
Ας δούμε μερικές απαντήσεις σε ερωτήσεις.
Πότε κάνουμε θεραπεία;
* Όταν υπάρχει μεγάλη προσβολή από Βαρρόα στο μελίσσι είναι καλό να κάνουμε κατευθείαν θεραπεία. ( Έχουμε αναλύσει σε πολλά άρθρα πως καταλαβαίνουμε αν έχουμε υγιή μελίσσια)
* Κάθε χειμώνα είναι η κατάλληλη εποχή ώστε να κάνουμε μια θεραπεία, όταν το μελίσσι έχει ξεγονεψει και δεν υπάρχει γόνος να κρυφτεί το παράσιτο Βαρρόα.
* Μετά από κάθε τρύγο αρκετοί μελισσοκόμοι κάνουνε ένα ξελαφρωμα τα μελίσσια τους , ώστε να συνεχίσουν να δουλεύουν σωστά.
* Ένας παλιός μελισσοκόμος μου έλεγε ότι πάντα αυτός έκανε θεραπεία με ταινίες νωρίς την άνοιξη παρόλο που είχε κάνει θεραπεία τον χειμώνα. Ώστε να είναι εντελώς καθαρά το χειμώνα και να ξεκινήσουν δυναμικά. Αυτό το κάνω και εγώ τα τελευταία χρόνια και είμαι ευχαριστημένος.
Πόσες ταινίες ανα πληθυσμό της κυψέλης;
Με βάση τις παρατηρήσεις μας και τις τελευτές δημοσιεύσεις από τον κύριο Α. Θρασυβούλου και Γκόρα ,εκτός ότι προχωρήσαμε σε μείωση του οξαλικού οξέος στις ταινίες μας , συστήνουμε επίσης τον εξής μειωμένο αριθμό ταινιών στο μελίσσι :
Το όφελος είναι ότι υπάρχουν λιγότερες παρενέργειες στο μελισσοσμήνος χωρίς να επηρεάζεται η αποτελεσματικότητα σε σημαντικό βαθμό, επίσης κάνουμε ένα 25-30 % εξοικονόμηση χρημάτων περίπου σε σχέση με πριν.
Σε ποια διάταξη και γιατί;
Η διάταξη που προτείνουμε είναι στα πλαίσια του γόνου να τοποθετείτε η ταινία σε απόσταση μιας παλάμη χεριού (περίπου 8 εκ) από το κέντρο του πλαισίου αριστερά –δεξιά εναλλάξ σε σχηματισμό «Λάμδα»
Οι δυο οι λόγοι:
Πρώτον: Η ταινίες έχουν μεγαλύτερη διάρκεια γιατί όσο προς το κέντρο τις ροκανίζουν ποιο γρήγορα εφόσον τις ενοχλούν.
Δεύτερον: Δεν αναστατώνουμε το μελίσσι στο κέντρο του όπου μπορεί αλλιώς να δημιουργηθούν και μικρές κενές ζώνες από τις ταινίες του οξαλικού. Βέβαια δεν τις βάζουμε και στις άκρες όπου εκεί θα είχαν λιγότερες επαφές με τις μέλισσες παραμάνες και το βαρρόα.
Πόσο καιρό αφήνουμε της ταινίες στην κυψέλη;
Συστήνουμε από 25-30 μέρες το περισσότερο και μετά να τις απομακρύνεται , ο λόγος είναι για να μην «ζορίζουμε» περαιτέρω το μελίσσι εφόσον οι μέρες θεραπείας είναι ήδη αρκετές. Σκεφτείτε το εξής:
Εφόσον ο γόνος σφραγίζεται περίπου 7-8 μέρα (τότε εισχωρεί το Βαρρόα) μέχρι τις 21 μέρες που είναι ο κύκλος της εργάτριας το Βαρρόα θα είναι 21-7= 14 μέρες προστατευμένο στο σφραγισμένο κελί ,άρα μεσα σε 25-30 μέρες ουσιαστικά πιάνουμε 2 κύκλους γόνου, κάτι το οποίο μας παρέχει μια ικανοποιητική προστασία και έλεγχο στα μελίσσια μας.
Από πού να προμηθευτείτε αξιόπιστες ταινίες γλυκερίνης με οξαλικό οξύ.
Προσωπικά εμείς χρησιμοποιούμε ταινίες από εδώ και χρόνια από τον επαγγελματία μελισσοκόμο Σιδέρη Τσιμινη από την μελισσοκομία Τσιμινη.
Μπορεί να χρησιμοποιηθεί οποιαδήποτε εποχή του χρόνου .Δεν αφήνει κατάλοιπα στο μέλι.Εύκολη εφαρμογή.Χαμηλό κόστος
100% Βιολογικό προϊόν. Επίσης χάρη στης τρύπες που έχουν οι ταινίες οι μέλισσες περνάνε από μέσα και ακουμπάνε καλύτερα στης ταινίες και γίνετε καλύτερη η θεραπεία.
Μπορείτε να παραγγείλετε από επίσημη σελίδα στο Facebook Μελισσοκομία Τσιμινη όπως επίσης και τηλεφωνικά στα παρακάτω νούμερα (+30) 2295052963 - 6932713228
Tags
Μελισσοκομία