Πότε βγάζουμε της πόρτες από της κυψέλες


Οι μελισσοκόμοι αφαιρούν τα πορτάκια συνήθως τον Μαίο δηλαδή τότε που η θερμοκρασία ανεβαίνει αισθητά, και παρατηρείτε στην είσοδο των μελισσιών μεγάλη κίνηση από συλλέκτριες. Δηλαδή το πορτάκι εμποδίζει τις μέλισσες να μπαινοβγαίνουν γρήγορα, και τις καθυστερεί στη συλλογή μελιού γύρης. Γενικά σε όλα τα μεγάλα μας μελίσσια είναι κακό να αφήνουμε τα πορτάκια, πόσο μάλλον αν βρίσκονται σε νομή για μέλι.

Γενικά ένα κόλπο μερικών μελισσοκόμων για να μην αφαιρεθεί με την μια το πορτάκι είναι να το βγάλουν μέχρι τη μέση, δηλαδή στηρίζουμε το ξύλο έτσι που να μένει η μισή είσοδος ανοιχτή και η μισή κλειστή, και το πορτάκι προεξέχει απο τη μια μεριά. Αυτό το κόλπο είναι καλό για να αφαιρέσουμε το πορτάκι απο τον Απρίλιο ακόμα, η στον έλατο με τα πρώτα κρύα. Επίσης στις πλαστικές κυψέλες δεν χρειάζεται να αφαιρέσουμε τα πορτάκια. Το ίδιο και στις μεταλλικές εισόδους οι οποίες επιτρέπουν μια χαρά τις μέλισσες να δουλεύουν. Δεν χρειάζεται λοιπόν σε αυτές τις δύο περιπτώσεις να βγάλουμε τα πορτάκια. Όσα αναφέρω παραπάνω είναι για τα ξύλινα πορτάκια

Όσον αφορά τις παραφυάδες που είναι μικρότερες των 5 πλαισίων σε πλυθησμό δεν χρειάζεται να αφαιρέσουμε τα πορτάκια. Μάλιστα τα πορτάκια τις βοηθάνε να υποστηρίζουν και να φρουρούν τη κυψέλη τους καλύτερα. Ξέρετε οι μέλισσες έχουν πολλούς εχθρούς, απο πεταλούδες σφήκες σερσέκια μέχρι αχερόντιες οι οποίες συγκεκριμένα μπορούν να οδηγήσουν το σμήνος στην οριστική εγκατάλλειψη της κυψέλης του.

Τα ξύλινα πορτάκια όταν τα έχουμε βγάλει από τα μελίσσια, και δούμε υψηλή τάση για λεηλασία, πολλές σφήκες σκούρκους κλπ μπορούμε να τα ξανα προσθέσουμε και έτσι να περιορίσουμε σημαντικά το πρόβλημα.

Και ένα τελευταίο μυστικό. Όταν δούμε μέλισσες να αερίζουν μπροστά στην είσοδο κουνώντας τα φτερά τους, σημαίνει οτι το πορτάκι εμποδίζει την διέλευση φρέσκου αέρα και τα μελίσσια ζεσταίνονται παραπάνω απο όσο πρέπει. Σε μια τέτοια περίπτωση πρέπει αμέσως να βγάλουμε το πορτάκι. Αν αφήσουμε το χέρι μας, θα διαπιστώσουμε ότι βγαίνει ζεστός αέρας μέσα απο τη κυψέλη. Αυτό το φαινόμενο παρατηρείτε και όταν μπαίνει μέλι στη κυψέλη και προσπαθούν να το στεγνώσουν, όπως επίσης και όταν υπάρχει μπόλικος γόνος.


Νεότερη Παλαιότερη
1231

نموذج الاتصال