H Παρασκευή , Βούλα για τους φίλους , είναι μία νέα μητέρα , χαμογελαστή και με ένα βλέμμα που αποπνέει αισιοδοξία. Στο προφίλ της γράφει απόφοιτη του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου … Ζει στην Λευκάδα και κάνει κάτι που λίγες γυναίκες θα μπορούσαν… Κάθε Σάββατο είτε με βροχή, είτε με καύσωνα , πριν ακόμη χαράξει βρίσκεται στη λαϊκή αγορά της Λευκάδας για να πουλήσει τα προϊόντα της… Μέλι, βασιλικό πολτό…αλλά και να δώσει συμβουλές για την μαγική αυτή υπερτροφή που συλλέγει με μεράκι και …βιολογική συνείδηση.
Τι ακριβώς κάνετε και το έχετε μετατρέψει σε μια μικρή οικογενειακή “επιχείρηση”;
Ο σύζυγός μου κατάγεται από οικογένεια μελισσοκόμων και σήμερα συνεχίζει με πολύ διάθεση, κόπο ,δουλειά και μεράκι αυτό που γνώρισε από τον παππού του και τον πατέρα του -τη μελισσοκομία.
Ο ίδιος σήμερα διδάσκει την τέχνη στο δικό μας γιο ,το Σπύρο , που και αυτός με τη σειρά του ,δείχνει μεγάλο ενδιαφέρον για τα μελίσσια και τα προϊόντα των μελισσών.
Που βρίσκονται τα μελίσσια σας; Μιλήστε μας λίγο για τη διαδικασία του μελιού…
Αριθμούμε περισσότερα από διακόσια μελίσσια και οι κυψέλες μας βρίσκονται στη νότια Λευκάδα- στον Άγιο Πέτρο(το χωριό που κατάγεται ο σύζυγός μου-Λάμπρος),στο Κομηλιό,στο Αθάνι, στο Μαραντοχώρι.
Η διαδικασία της παραγωγής του μελιού περιλαμβάνει “ξεκινάμε από την προηγούμενη χρονιά το φθινόπωρο με προετοιμασία για ξεχειμώνιασμα των σμηνών-αλλαγή βασιλισσών (βασιλοτροφεία) προχωράμε με εργασίες κυρίως στην αποθήκη το χειμώνα με προετοιμασία του υλικού για την επερχόμενη άνοιξη. Εν συνεχεία απαιτούνται πολλές εργατοώρες την άνοιξη για την ενδυνάμωση των μελισσών μας προκειμένου να έχουμε μια καλή παραγωγή μελιού. Η συμβολή του μελισσοκόμου είναι πρωταρχική στην ποσότητα που θα παραχθεί .Για να έρθει η γλυκιά ώρα του τρύγου και της ανταμοιβής των κόπων μιας ολόκληρης χρονιάς.
Τι είδη μελιού παράγετε;
Έχουμε διάφορα είδη μελιού. Έχει ξεκινήσει ο τρύγος του θυμαρίσιου μελιού, έχουμε πολύ αρωματικό και γευστικό ανθόμελο, έχουμε πεύκο, πρόσφατα τρυγήσαμε το πορτοκάλι και επίσης έχουμε και μέλι κουμαριάς(πικρό στην γεύση του) κατάλληλο για ανθρώπους που έχουν σακχαρώδη διαβήτη.
Διαθέτουμε επίσης φρέσκια ,νωπή γύρη και βασιλικό πολτό.
Βασιλικός πολτός; Μύθος ή πραγματικότητα;
Ο Βασιλικός πολτός έχει αποδειχθεί ότι είναι η πλουσιότερη υγιεινή τροφή της φύσης. Επιδρά θετικά στο μεταβολισμό, στην ανάπτυξη και τη μακροζωία.
Οι ποσότητες της παραγωγής σας;
Οι ποσότητες του μελιού μας σε μια καλή μελισσοκομική χρονιά ,είναι περίπου είκοσι κιλά για κάθε παραγωγικό μελίσσι. Πέρα όμως από την ποσότητα του μελιού, σκοπός και στόχος μας είναι η ποιότητα του μελιού μας. Ποιότητα σε γεύση, σε χρώμα ,σε άρωμα. Θέλουμε ο πελάτης μας που θα δοκιμάσει από το μέλι μας να γλυκαθεί, να του αρέσει ,να αγοράσει και να το προτείνει και σε άλλους ανθρώπους λέγοντας -δοκίμασα ένα υπέροχο, λευκαδίτικο μέλι….
Φτιάξατε τις συσκευασίες σας , έχετε και την ετικέτα σας και μπορούμε να σας βρούμε στην λαϊκή της Λευκάδας… Πως είναι η εμπειρία της λαϊκής ;
Ο σύζυγός μου τρέχει το κομμάτι της παραγωγής – και εγώ <τρέχω> το κομμάτι της πώλησης .Είμαι κάθε Σάββατο στη λαϊκή αγορά της Λευκάδας από τις 5.30 το πρωί μέχρι τις 3 00 το μεσημέρι ,όλο το χρόνο και επίσης συνεργαζόμαστε με πολύ αξιόλογες τουριστικές επιχειρήσεις όπως τουριστικά καταστήματα, ξενοδοχειακές μονάδες, εστιατόρια και σούπερ μάρκετ
Η λαϊκή αγορά δεν είναι μόνο ένας τόπος αγοραπωλησίας προϊόντων αλλά και ένας χώρος συνάντησης και επικοινωνίας .Οι Λευκαδίτες και οι Λευκαδίτισσες είναι ανοιχτοί και επικοινωνιακοί άνθρωποι, φιλικοί, ευγενικοί. Συζητάνε για τον τόπο τους, για τον τουρισμό, για την οικονομική κατάσταση, για τους νέους ,για την πολιτική. Όταν ψωνίζουν εύχονται πάντοτε καλή πώληση.
Τι ονειρεύεστε;
Είμαστε νέοι άνθρωποι και ονειρευόμαστε ένα δικό μας brand , δηλαδή, μια μικρή οικογενειακή επιχείρηση, με ελληνικά προϊόντα από έλληνες παραγωγούς με αγάπη και μεράκι για τη δουλειά τους και από αγροτικούς συνεταιρισμούς με τη δική τους ετικέτα ,ελληνικές γεύσεις με λίγα λόγια ,τα οποία προϊόντα θα διανέμονται σε δικά μας καταστήματα και γιατί όχι και στο εξωτερικό.
Πηγή lefkadapress.gr
Tags
Μελισσοκομία