Γιατί σκάνε τα ρόδια και τι προκαλεί το σκάσιμο;


 

Στις αρχές του φθινοπώρου, καθώς τα ρόδια μεγαλώνουν και ετοιμαζόμαστε να τα απολαύσουμε, μπορεί να παρατηρήσουμε τα ρόδια να σκάνε και να καταστρέφονται. 

Το σκάσιμο των ροδιών είναι ένα συχνό πρόβλημα στην καλλιέργεια της ροδιάς που προκαλεί ανομοιόμορφη ωρίμανση των καρπών. Επιπλέον, το σκάσιμο των καρπών της ροδιάς αποτελεί βασικό αίτιο δευτερογενών προσβολών από μυκητολογικές ασθένειες όπως η αλτερναρίωση, καθώς και από έντομα όπως η μελίγκρα. 

Σε αρκετές περιπτώσεις, έχει ως άμεση συνέπεια η παραγωγή των ροδιών να υποβαθμίζεται ποιοτικά και να είναι ακατάλληλη για κατανάλωση. 

Το σκάσιμο στα ρόδια μπορεί να έχει πολλά διαφορετικά αίτια και χρειάζεται ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αντιμετώπισης για να προστατέψουμε την παραγωγή μας. 

Ας δούμε αναλυτικά, σε ποιες αιτίες οφείλεται το σκάσιμο των ροδιών και πώς μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε για να απολαμβάνουμε υπέροχα ζουμερά ρόδια από τον κήπο μας. 

Σε ποιες αιτίες οφείλεται το σκάσιμο στα ρόδια; 

Το σκάσιμο των ροδιών οφείλεται σε μία ή παραπάνω αιτίες που έχουν σχέση τόσο με τις καλλιεργητικές εργασίες του ποτίσματος και της λίπανσης, καθώς και με τις κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν στις καλλιεργούμενες περιοχές. 

Οι κύριες αιτίες που σκάνε τα ρόδια είναι οι εξής

α) Τα ρόδια σκάνε λόγω έλλειψης νερού  

Αν δεν ποτίζουμε τις ροδιές μας κατά την διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών, είναι πολύ πιθανό να έρθουμε αντιμέτωποι με το πρόβλημα του σκασίματος των ροδιών. Επίσης, τα ακανόνιστα ποτίσματα που κάνουμε στις ροδιές μας αποτελούν και αυτά βασική αιτία για να σκάνε τα ρόδια. 

β) Τα ρόδια σκάνε λόγω μεταβολών θερμοκρασιών και υγρασίας  

Οι μεγάλες διακυμάνσεις θερμοκρασίας ημέρας-νύχτας κατά την περίοδο ταχείας αύξησης του ενδοκαρπίου (εσωτερικό του καρπού) στις αρχές του φθινοπώρου μπορεί να κάνουν να ρόδια μας να σκάσουν. Αντίστοιχα συμπτώματα σκασίματος των καρπών της ροδιάς παρατηρείται και με την απότομη μεταβολή υγρασίας μέσα στην ημέρα. 

γ) Τα ρόδια σκάνε λόγω λανθασμένης λίπανσης 

Τα λιπάσματα αζώτου, κυρίως τα αμμωνιακά λιπάσματα, κατά την διάρκεια της καρποφορίας των δέντρων της ροδιάς προκαλούν σημαντική αύξηση του σκασίματος των καρπών. Ανάλογα φαινόμενα παρατηρούνται με την προσθήκη υψηλής ποσότητας κοπριάς στις ροδιές κατά την περίοδο του καλοκαιριού. 

Πώς αντιμετωπίζουμε το σκάσιμο στα ρόδια; 

Για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του σκασίματος ροδιών και για να εξασφαλίσουμε ποιοτική παραγωγή καρπών, είναι απαραίτητο να πάρουμε αρκετά μέτρα σε προληπτικό επίπεδο τα οποία αναφέρουμε αναλυτικά παρακάτω. 

1. Κάνουμε τακτικό πότισμα στις ροδιές 

Ποτίζουμε τακτικά τις ροδιές μας 1 - 2 φορές τη βδομάδα, κατά την διάρκεια του καλοκαιριού, ανάλογα τις θερμοκρασίες που επικρατούν και το έδαφος του κήπου μας. Εξασφαλίζουμε σταθερό ομοιόμορφο σύστημα ποτίσματος για τις ροδιές προτιμώντας το σύστημα ποτίσματος με σταγόνες που παρουσιάζει αρκετά πλεονεκτήματα ως προς την αποτελεσματικότητα καθώς και ως προς την εξοικονόμηση νερού. 

2. Ψεκάζουμε τις ροδιές με λίπασμα ασβεστίου 

Για την προληπτική αντιμετώπιση του σκασίματος των ροδιών, ψεκάζουμε προληπτικά στο φύλλωμα των δέντρων της ροδιάς, με υγρό οικολογικό λίπασμα ασβεστίου. Ο ψεκασμός της ροδιάς ξεκινά στα μέσα του καλοκαιριού, αρχές Ιουλίου, και επαναλαμβάνεται κάθε 15 μέρες, μέχρι τις μέσα του φθινοπώρου που συγκομίζουμε τα ρόδια. 

3. Βάζουμε το κατάλληλο λίπασμα στις ροδιές 

Αποφεύγουμε την όψιμη αζωτούχα (αμμωνιακή) λίπανση στις ροδιές, αφού έχουν δέσει τους καρπούς τους. Eπιλέγουμε βιολογικά λιπάσματα με υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο για την καλή ωρίμανση των καρπών. 

Κι ένα μυστικό για το σκάσιμο των ροδιών 

Σε ροδιές που διαθέτουν λιγοστό φύλλωμα, το φαινόμενο του σκασίματος των ροδιών ενισχύεται λόγω της σκλήρυνσης της φλούδας των καρπών από τα ηλιεγκαύματα.

Πηγή - mistikakipou.gr

Νεότερη Παλαιότερη
1231

نموذج الاتصال