Ο πρωτοπόρος «ελαφρού κλαδέματος», Marco Simonit, ισχυρίζεται ότι η τεχνική του, όχι μόνο μπορεί να ενισχύσει την παγκόσμια τράπεζα γενετικού υλικού της αμπέλου, αλλά και να αντιμετωπίσει ασθένειες από παθογόνους μύκητες και άλλα σημαντικά ζητήματα που έχουν προκληθεί από την κλιματική αλλαγή στους αμπελώνες σε παγκόσμιο επίπεδο.
Από τότε που ίδρυσε την συμβουλευτική εταιρεία Simonit & Sirch το 1998, ο Ιταλός Marco Simonit έχει δημιουργήσει ένα πελατολόγιο που περιλαμβάνει τα κτήματα Bordeaux Yquem & Latour, Champagne's Louis Roederer, Domaine Leflaive στη Βουργουνδία, Muga στην Ισπανία, Biondi-Santi στην Ιταλία και Cathy Cori.
Το κλάδεμα είναι ένα από τα πιο επεμβατικά καλλιεργητικά μέτρα με τις μεγαλύτερες επιπτώσεις στην υγεία των αμπελώνων, επισήμανε ο Simonit σε ένα σεμινάριο που πραγματοποιήθηκε στο φεστιβάλ Arlberg Weinberg στο αυστριακό χιονοδρομικό θέρετρο Lech.
Στη βάση της η τεχνική ελαφρού κλαδέματος του Simonit βρίσκει αυτό που ονομάζει ο ίδιος ''Δυναμική εξέλιξη της αρχιτεκτονικής του αμπελώνα στο χρόνο και τον χώρο."
Στην πράξη, αυτό σημαίνει βελτίωση του αγγειακού συστήματος εφαρμόζοντας κλάδεμα μόνο από τη μία πλευρά και, αντί να κόβουμε κοντά στον κύριο κλάδο, να αφήνουμε μια απόσταση περίπου διπλάσια από τη διάμετρο του βλαστού. Αυτή η μικρότερη παραφυάδα είναι που φέρει την πληγή, προστατεύοντας έτσι το πρέμνο.
"Η ροή του χυμού μέσα στο φυτό είναι σαν το υδραυλικό σύστημα," εξήγησε ο Simonit. "Ο τρόπος που ο χυμός ρέει είναι περιορισμένος όταν υπάρχει νεκρό ξύλο."
Αν οι καλλιεργητές της αμπέλου μπορούν να βελτιώσουν τη ροή του χυμού στα πρέμνα, υποστήριξε, μπορούν να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που προκαλούνται σε πολλές περιοχές λόγω της ξηρασίας.
"Εκεί που υπάρχει λιγότερο νερό διαθέσιμο για το φυτό, για μένα, η λύση δεν είναι μόνο περισσότερο νερό, αλλά αύξηση της αποδοτικότητας του," εξήγησε ο Simonit.
Επίσης, σε περιοχές όπου οι αυξανόμενες θερμοκρασίες προκαλούν προβλήματα ηλιοκάματος στα σταφύλια, ο Simonit ανέφερε πώς η τεχνική του μπορεί να "σχεδιάσει μια νέα αρχιτεκτονική για το πρέμνο για τη βελτίωση της διαχείρισης του φυλλώματος."
Με τις μυκητολογικές ασθένειες, όπως η ίσκα, να αυξάνονται σε περιοχές όπως το Μπορντό και η Βουργουνδία, ο Simonit υποστήριξε ότι η τεχνική κλαδέματος του βοηθά στην αντιμετώπιση αυτού του καίριου εχθρού. "Ο μόνος τρόπος για να εισέλθουν οι μύκητες στον αμπελώνα είναι μέσω των πληγών από τις τομές κλαδέματος," παρατήρησε.
Ο Simonit παραδέχτηκε ότι οι συμβουλευτικές υπηρεσίες της εταιρείας του χρησιμοποιούνται κυρίως από παραγωγούς υψηλής ποιότητας και μεγάλης παραγωγικής κλίμακας.
Ωστόσο, ο Simonit τόνισε ότι κάθε παραγωγός που είναι πρόθυμος να επενδύσει χρόνο σε αυτό το είδος κλαδέματος μπορεί να επωφεληθεί από τα αποτελέσματα του.
Ακαδημία κλαδέματος
Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ο Simonit ήθελε να δικτυωθεί σε ένα ευρύτερο κοινό, μέσω ενός διαδικτυακού μαθήματος, της Ακαδημίας Περιποίησης Αμπελώνα Simonit & Sirch.
Επιπλέον, πρόσφατα παρουσίασε τα πρωτότυπα γυαλιά επαυξημένης πραγματικότητας, τα οποία χρησιμοποιούν την τεχνητή νοημοσύνη για να βοηθήσουν τους εργαζομένους στον αμπελώνα.
Πάνω απ' όλα, ο Simonit τόνισε την αξία του να επενδύει κανείς χρόνο και εργατικό δυναμικό στη διαχείριση του αμπελώνα. Επισημαίνοντας την ευρέως διαδεδομένη εξάρτηση της βιομηχανίας από την ακανόνιστη μεταναστευτική εργασία, σχολίασε: "Κάθε χρόνο αλλάζει. Έρχονται μια σεζόν αλλά όχι την επόμενη. Έρχονται για το χειμερινό κλάδεμα αλλά όχι για το κλάδεμα καρποφοριάς. Προτείνω να επενδύσετε περισσότερο χρόνο στον αμπελώνα. Να κατασκευάσετε μια τυποποιημένη διαδικασία λειτουργίας και να τους την διδάξετε." Τέλος, ο Simonit τόνισε ότι οι παραγωγοί θα πρέπει να προσαρμόζουν την τεχνική του στις τοπικές συνθήκες και ποικιλίες σταφυλιών.
Πηγή www.e-agrotis.gr