Η θεραπευτική δύναμη του μελιού: Πώς μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία των πληγών



Οι άνθρωποι χρησιμοποιούν το μέλι εδώ και αιώνες για την επούλωση πληγών. Αν και πλέον έχουμε άλλες πολύ αποτελεσματικές επιλογές για την επούλωση πληγών, το μέλι μπορεί να είναι καλό σε ορισμένες περιπτώσεις.

Το μέλι έχει αντιβακτηριακές ιδιότητες και μια μοναδική ισορροπία pH που προάγει το οξυγόνο και τις επουλωτικές ενώσεις σε μια πληγή.

Οι επαγγελματίες φροντίδας τραυμάτων χρησιμοποιούν μέλι ιατρικής ποιότητας για την επούλωση χρόνιων πληγών και άλλων τραυματισμών.

Διαβάστε παρακάτω για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις σωστές και τις λάθος χρήσεις του μελιού για την επούλωση πληγών.

Είναι το μέλι αποτελεσματικό για τη θεραπεία πληγών;

Το μέλι είναι μια ζαχαρώδης, σιροπιαστή ουσία που έχει αποδειχθεί ότι έχει βιοενεργά συστατικά που μπορούν να βοηθήσουν στην επούλωση των πληγών. Προσφέρει τα ακόλουθα οφέλη:

  • Το όξινο pH προάγει την επούλωση: Το μέλι έχει όξινο pH μεταξύ 3,2 και 4,5. Όταν εφαρμόζεται σε πληγές, το όξινο pH ενθαρρύνει το αίμα να απελευθερώσει οξυγόνο, το οποίο είναι σημαντικό για την επούλωση των πληγών. Ένα όξινο pH μειώνει επίσης την παρουσία ουσιών που βλάπτουν τη διαδικασία επούλωσης των πληγών.
  • Η ζάχαρη έχει οσμωτική δράση: Η φυσική ζάχαρη που υπάρχει στο μέλι έχει ως αποτέλεσμα την άντληση νερού από τους κατεστραμμένους ιστούς (οσμωτική επίδραση). Αυτό μειώνει το πρήξιμο και ενθαρρύνει την επούλωση της πληγής. Η ζάχαρη επίσης αντλεί νερό από τα βακτηριακά κύτταρα, κάτι που περιορίζει τον πολλαπλασιασμό τους.
  • Αντιβακτηριδιακό αποτέλεσμα: Το μέλι έχει αποδειχθεί ότι έχει αντιβακτηριακή δράση σε βακτήρια που υπάρχουν συνήθως σε πληγές, όπως ο επικίνδυνος Staphylococcus aureus (MRSA) και ο εντερόκοκκος (VRE). Μέρος αυτής της αντίστασης μπορεί να οφείλεται στα οσμωτικά του αποτελέσματα.

Πώς εφαρμόζεται το μέλι στις πληγές

Εάν έχετε πληγή ή έγκαυμα που δεν επουλώνεται, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε έναν γιατρό προτού χρησιμοποιήσετε μέλι στην πληγή. Ρωτήστε τον γιατρό εάν το μέλι είναι μια επιλογή θεραπείας.

Για σοβαρά τραύματα, είναι καλύτερο να σας δείξει ένας γιατρός ή μια νοσοκόμα φροντίδας πληγών πώς να εφαρμόσετε το μέλι την πρώτη φορά. Αυτό συμβαίνει επειδή η ποσότητα του μελιού και ο τρόπος που εφαρμόζεται ο επίδεσμος μπορεί να επηρεάσει το πόσο αποτελεσματική θα είναι η επούλωση της πληγής.

Συμβουλές για την εφαρμογή μελιού σε πληγές

  • Ξεκινάτε πάντα με καθαρά χέρια, αποστειρωμένη γάζα και καθαρό βαμβάκι.
  • Εφαρμόστε το μέλι πρώτα στον επίδεσμο και στη συνέχεια εφαρμόστε τον επίδεσμο στο δέρμα. Αυτό βοηθά στην μείωση της ακαθαρσίας του μελιού όταν εφαρμόζεται απευθείας στο δέρμα. Μπορείτε επίσης να αγοράσετε επιδέσμους εμποτισμένους με μέλι, που κυκλοφορούν στην αγορά εδώ και αρκετά χρόνια. Μια εξαίρεση είναι, εάν έχετε βαθιά πληγή, όπως ένα απόστημα. Το μέλι πρέπει να γεμίσει το βάθος της πληγής πριν εφαρμοστεί από πάνω ο επίδεσμος.
  • Τοποθετήστε μια καθαρή, στεγνή και αποστειρωμένη γάζα/επίδεσμο πάνω από το μέλι. Ένας αποφρακτικός επίδεσμος είναι καλύτερος, επειδή εμποδίζει το μέλι να διαρρεύσει.
  • Αντικαταστήστε τον επίδεσμο όταν η διαρροή υγρών από το τραύμα μουλιάσει τον επίδεσμο. Καθώς το μέλι αρχίζει να επουλώνει την πληγή, οι αλλαγές επιδέσμου πιθανότατα θα είναι λιγότερο συχνές.
  • Πλύνετε τα χέρια σας αφότου φροντίσετε την πληγή.
  • Εάν έχετε οποιεσδήποτε ερωτήσεις σχετικά με την εφαρμογή μελιού στην πληγή σας, επικοινωνήστε με έναν γιατρό.

Ποιες είναι οι πιθανές επιπλοκές του μελιού για τις πληγές

Είναι πάντα πιθανό το μέλι -ή το δοχείο που το περιέχει- να μολυνθεί ή ένα άτομο να έχει αλλεργική αντίδραση. Μερικές φορές, αυτό οφείλεται στη γύρη που υπάρχει φυσικά στο μέλι.

Αλλεργικές αντιδράσεις

Τα σημάδια ότι μπορεί να έχετε αλλεργική αντίδραση στο μέλι είναι:

  • ζάλη
  • ακραίο πρήξιμο
  • ναυτία
  • τσούξιμο ή κάψιμο μετά από τοπική εφαρμογή
  • πρόβλημα αναπνοής
  • εμετός

Εάν εμφανίσετε αυτά τα συμπτώματα, καθαρίστε το δέρμα σας από το μέλι και αναζητήστε ιατρική βοήθεια. Μην εφαρμόσετε ξανά το μέλι μέχρι να μιλήσετε με γιατρό.

Κίνδυνοι από το ωμό, ακατέργαστο μέλι

Ορισμένοι ερευνητές έχουν εκφράσει ανησυχίες σχετικά με τη χρήση ακατέργαστου μελιού (περιέχει κηρήθρες και είναι αφιλτράριστο) για τη θεραπεία τραυμάτων. Θεωρούν ότι υπάρχουν μεγαλύτεροι κίνδυνοι μόλυνσης χρησιμοποιώντας αυτόν τον τύπο μελιού.

Αν και αυτό είναι περισσότερο μια ιδέα παρά κάτι που έχει αποδειχθεί, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τους κινδύνους.

Πιθανώς αναποτελεσματικό

Είναι επίσης πιθανό το μέλι να μην λειτουργήσει στην επούλωση της πληγής. Απαιτούνται συχνές εφαρμογές για να δείτε όφελος. Αυτό μπορεί να διαρκέσει μια εβδομάδα ή περισσότερο. Εάν δεν βλέπετε καμία βελτίωση, μιλήστε με έναν γιατρό ή μια νοσοκόμα.

Πηγή: https://www.healthline.com



Νεότερη Παλαιότερη
1231

نموذج الاتصال