Ψεκασμός με Χαλκό: Επιλέγοντας την Κατάλληλη Μορφή για την Καλλιέργειά σας


 

Οι πιο γνωστές και ευρύτερα χρησιμοποιούμενες μορφές χαλκού για καλλιέργειες είναι οι εξής:

Θειικός χαλκός

Η γνωστή μας γαλαζόπετρα, έχει εφαρμογή με ψεκασμό μετά το κλάδεμα καρποφόρων δέντρων και αμπελιού, για την απολύμανση του εδάφους με πότισμα, για τον εμπλουτισμό του εδάφους με χαλκό, καθώς και για τnν επάλειψη των κορμών των δέντρων για απολύμανση από ασθένειες.

Βορδιγάλειος πολτός

Eίναι θειικός χαλκός σε συνδυασμό με ασβέστη. Είναι ιδιαίτερα φυτοτοξικός και χρησιμοποιείται μόνο το χειμώνα σε φυτά και δέντρα άνω των 3 ετών.

Δε συνδυάζεται στην εφαρμογή του ψεκασμού με προϊόντα θρέψης (λιπάσματα).

Υδροξείδιο του χαλκού

Έχει μέτριο βαθμό φυτοτοξικότητας, σημαντική διάρκεια δράσης, εκτεταμένη εφαρμογή με ψεκασμό στις περισσότερες καλλιέργειες και δυνατότητα συνδυασμού κατά τον ψεκασμό με προιόντα θρέψης (λιπάσματα).

 Οξυχλωριούχος χαλκός

Έχει μικρό βαθμό φυτοτοξικότητας, μεγάλη διάρκεια δράσης και εκτεταμένη εφαρμογή στις περισσότερες καλλιέργειες για την αντιμετώπιση αρκετών ασθενειών, καθώς και ευρεία δυνατότητα συνδυασμού κατά τον ψεκασμό με προϊόντα θρέψης (λιπάσματα).

Γλυκονικός χαλκός

Είναι υγρός χαλκός που χρησιμοποιείται με ψεκασμό είτε με πότισμα ως λίπασμα για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων έλλειψης χαλκού (τροφοπενία) στις διάφορες καλλιέργειες.

Tips

Αρχικά προτείνεται η χρήση βορδιγάλειου πολτού, ή υδροξειδίου του χαλκού νωρίς τον χειμώνα μετά την πτώση των φύλλων και μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου ενώ αργότερα μπορεί να γίνει εφαρμογή του οξυχλωριούχου χαλκού ή πάλι υδροξειδίου του χαλκού που είναι λιγότερο φυτοτοξικοί για να μην κινδυνεύει η νέα βλάστηση την Άνοιξη.

Όταν αρχίσει η νέα βλάστηση και ανθοφορία των φυτών δεν πρέπει να γίνεται χρήση βορδιγάλειου πολτού και να χρησιμοποιούμε το υδροξείδιο του ή οξυχλωριούχο.

Ο οξυχλωριούχος χαλκός και το υδροξείδιο είναι λιγότερο τοξικός από τον βορδιγάλειο πολτό αλλά έχει μικρότερη προσκολλητική ικανότητα, γι΄ αυτό πρέπει να ψεκάζεται μέχρι απορροής ή με χρήση προσκολλητικού.

Δεν χρησιμοποιείται στην άνθηση των φυτών και λίγο πριν από αυτή.

Έχει μεγάλο εύρος δράσης κατά πολλών μυκήτων σε πυρηνόκαρπα, μηλοειδή, ελιά, καλλωπιστικά, κυπαρρισοειδή, ανθοφόρα, λαχανικά φυτά και στο αμπέλι. Ο χαλκός εκτός από μυκητοκτόνο δράση έχει και σημαντική βακτηριοκτόνο δράση.

Χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση και προστασία από βακτήρια όπως το βακτηριακό κάψιμο της αχλαδιάς και το βακτηριακό έλκος των πυρηνοκάρπων.

Η δράση του χαλκού εναντίων των βακτηρίων ενισχύει και την άμυνα των φυτών στους παγετούς. 

www.e-agrotis.gr

Νεότερη Παλαιότερη
1231

نموذج الاتصال