Επιλεγμένες μελισσοκομικές συμβουλές

 




  1. Στον τρυγητό του μελιού αφαιρούμε πλαίσια που το μέλι είναι σφραγισμένο κατά τα δύο τρίτα και όταν το τινάξουμε, το μέλι δεν πέφτει από το υπόλοιπο ένα τρίτο.
  2. Με το διαθλασίμετρο (Refractometer) μπορεί να μετρηθεί με ακρίβεια η υγρασία του μελιού ακόμα και στον αγρό και το καλύτερο είναι ψηφιακό με μέτρηση από 12 έως 30% και θερμοκρασίες παρατήρησης 10-40 βαθμούς κελσίου. Τιμή του (2008) γύρω στα 313 δολάρια Αμερικής.
  3. Μέλισσες με ανοιχτά και ασύνδετα φτερά παρατηρούνται σε μελίσσια που έχουν προσβληθεί από Νοζεμίαση, τραχειακή ακαρίαση ή παράλυση, αλλά φανερώνει αρκετά προχωρημένη προσβολή. Και πρέπει να συνεχιστεί η τροφοδότηση με σιρόπι.
  4. Προνύμφες ηλικίας 15-19 ημερών σε σφραγισμένο γόνο, κάτω από τα στεφάνια, που όταν αποσφραγίστηκαν βρέθηκαν με το κεφάλι στο βάθος των κελιών, είναι σπάνιο φαινόμενο και δεν προβληματίζει σημαντικά το μελίσσι.
  5. Γυαλιστερή γύρη σημαίνει ότι δεν είναι κοντά στο γόνο και οι μέλισσες τοποθέτησαν μέλι. Είναι καλή και όταν τοποθετηθεί κοντά στο γόνο, καταναλώνεται άμεσα από τις μέλισσες. Όταν η βασίλισσα μετακινηθεί στον πάνω όροφο, οι μέλισσες αποθηκεύουν στη βάση, γύρη με λίγο μέλι στην επιφάνειά της. Σ’ αυτές τις περιπτώσεις κάνουμε αναστροφή ορόφων, εκτός αν θέλουμε να φυλάξουμε τα πλαίσια αυτά με τη γύρη, για το Φθινόπωρο, που πρέπει να συντηρηθούν σε χαμηλές θερμοκρασίες.
  6. Η Ευρωπαϊκή Σηψηγονία είναι πολύ σπάνια στην Ελλάδα. Εκδηλώνεται στον ανοιχτό γόνο, που οι λάρβες είναι κίτρινες και αρκετές, δεν έχουν τη σωστή τοποθέτηση στα κελιά. Στο δείγμα που εξετάσθηκε, εκκολάφθηκαν όλες οι μέλισσες. Προφανώς είναι λανθασμένη διάγνωση.
  7. Μαύρες γυαλιστερές μέλισσες στην κυψέλη και πιθανές αιτίες: α) ταλαιπωρία σε δύσκολες ανθοφορίες (ηλίανθος, βαμβακιά, μεγάλη διάρκεια νεκταροέκκρισης καστανιάς), β) δηλητηρίαση από φυτοφάρμακα: μπορούν να πετάξουν, δεν σέρνονται, ούτε κουβαριάζονται   στα χόρτα, γ) τροφοδηλητηριάσεις: νεκρές στην κυψέλη σε αυξημένο αριθμό, δ) γενετική μετάλλαξη: σε ένα-δυο μελίσσια, όχι στο σύνολο των μελισσιών.
  8. Προσβολή από τον ιό της παράλυσης: Μπορούν να πετάξουν, αλλά δέχονται επιθέσεις από άλλες μέλισσες, που τις σέρνουν έξω από την κυψέλη. Άλλες σέρνονται αδύναμες να πετάξουν, κουβαριάζονται στα χόρτα, κάτω από τα πλαίσια και έχουν τρεμούλιασμα των φτερών και παράλυση των πίσω ποδιών.
  9. Τριουγκουλίνες σε μέλισσες: περιγραφή και αντιμετώπιση: ενημέρωση από τη Μελισσοκομική Επιθεώρηση, τόμος 2008, σελ. 259, τεύχος Ιουλίου-Αυγούστου 2008: εντοπίστηκαν στο μείγμα μελισσών, από το κέντρο Μελισσοκομίας Χαλκιδικής (επόπτρια κα Στέλλα Γεροχύμου). Ενδείξεις: σπασμωδικές κινήσεις των μελισσιών, σαν προσπάθεια καθαρισμού του σώματος, που δύσκολα μπορούν να αποσπασθούν από το θώρακά τους και το Μαβρίκ (συνθετική πυρεθρίνη) δεν τις επηρεάζει. Είναι ατελή στάδια του σκαθαριού της οικογένειας meloidae. Τα ακμαία προκαλούν στους ανθρώπους φλύκταινες (blister beetles) και είναι φυτοφάγα, ενώ βρίσκονται στα άνθη και από αυτά μεταφέρονται στις μέλισσες. Μερικές φορές μαζεύονται όλες μαζί στα κλαδιά όπου ελευθερώνουν χημικές ουσίες προσέλκυσης, κυρίως αγριομελισσών. Οι μέλισσες πεθαίνουν γρήγορα με σπασμωδικές  κινήσεις. Αποφυγή λοιπόν από περιοχές που παρουσιάζονται Τριουγκουλίνες. Δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη θεραπεία.

10. Tο γαλακτικό οξύ δεν χρησιμοποιήθηκε ακόμα σε νεφελοποιητή. Μπορεί να γίνει εφαρμογή δοκιμαστική σε 1-2 μελίσσια και να μελετηθεί το αποτέλεσμα, οπότε να αξιολογηθούν και οι συγκεντρώσεις, που χρησιμοποιήθηκαν.

11. Οι μέλισσες τρυπούν τα φύλλα κηρήθρας που δίνουν για χτίσιμο: Μια βασίλισσα παραμένει ασύζευκτη σχεδόν 10 μέρες, όλοι οι κηφήνες είναι συγκεντρωμένοι στο 10ο πλαίσιο και ο καιρός είναι άριστος. Απαντήσεις: α) αφαιρούμε από τα φύλλα στο κάτω μέρος μια λωρίδα για να μην τα τρυπούν οι μέλισσες και να μετακινούνται, β) το φαινόμενο μάλλον δεν σχετίζεται με την ποιότητα του κεριού, γ) η βασίλισσα ζευγαρώνει στις πρώτες 10 μέρες αν το επιτρέπουν οι καιρικές συνθήκες.

12. Το μέλι είναι πλούσιο σε ζάχαρα και επιτρέπει την ανάπτυξη μικροοργανισμών και προβλήματα στα δόντια, λένε οι οδοντίατροι, ενώ αντίθετα ο Δρ. Molan, από τη Ν. Ζηλανδία υποστηρίζει τα εξής: το υπεροξείδιο του υδρογόνου του μελιού, ασκεί ισχυρή αντιμικροβιακή δράση ,εμποδίζοντας το σχηματισμό οδοντικής πλάκας.υΗ οδοντική πλάκα είναι μια μάζα μεικτής αποικίας μικροβίων ,που προσκολλάται στην επιφάνεια της αδαμαντίνης των δοντιών και προκαλεί τερηδόνα και περιδοντική νόσο. Το μέλι ελαττώνει την ποσότητα των οξέων που παράγουν αυτοί οι μικροοργανισμοί, οπότε δεν μπορούν να παράγουν δεξτράνη: (κολλώδη πολυσακχαρίτη της γλυκόζης), που τα βοηθά να προσκολληθούν στην επιφάνεια των δοντιών. Η ζάχαρη και η σοκολάτα στερούνται της αντιμικροβιακής αυτής δράσης, που έχει το μέλι και ασφαλώς προκαλούν μεγαλύτερα προβλήματα στα δόντια από το μέλι.


Νεότερη Παλαιότερη
1231

نموذج الاتصال